Babelforums / Politics / Should Turkey join the EU?

Czy UE traktuje Turcję serio?

This discussion is also running in : English [27], Spanish [5], French [10], German [6], Italian [5], Catalan , you are reading it in: Polish [11].

natalia

Posted: 2007-07-20 16:42

Zdania są podzielone: jedni twierdzą, że EU chce raczej pogłębienia relacji niż poszerzania o kolejne kraje, takie jak Turcja.
MPS

Posted: 2007-08-01 16:18

Jestem przeciw. Turcja jest państwem azjatyckim, tak jak kraje kaukaskie, Kazachstan etc. Jest to inna kultura i widziałbym ją raczej w Unii Arabskiej lub Unii Azjatyckiej, o ile takie twory kiedykolwiek powstaną.

Posted: 2007-08-05 09:21

Trzeba pamiętać że jeszcze kilkanaście lat temu 12-państwowa UE też chciała pogłębiać współpracę niż rozszerzać Wspólnotę. A co mamy dziś? :) Tak samo może zmienić sie stanowisko UE wobec Turcji, choć nie sądzę żeby nastąpiło to tak szybko jak w przypadku choćby Polski (trzeba pamiętać że Turcja została stowarzyszona z UE znacznie wcześniej niż Polska (bodajże w 1987)) Turcja musi ostatecznie w pełni odejść od fundamentalizmu. Musi unowocześnić gospodarkę. Wreszcie problemem jest problem demograficzny - Turcy byliby najliczniejszym narodem w UE a co za tym idzie mieliby ogromny wpływ na politykę Unii. Dlatego uważam że przed Turcją jeszcze dłuuuuga droga do UE, choć w końcu zapewne do niej przystąpi. Trudno powiedzieć kiedy. raczej nie w najbliższym dziesięcioleciu...
Natomiast Rumunia i Bułgaria mają większe szanse ;)

bugsior

Posted: 2007-08-15 11:30

von_hamsterfield nie wiem czy przegapiles ten moment, ale Rumunia i Bulgaria juz sa w EU.
Co do unowoczesnienia tureckiej gospodarki i rzekomym fundamentalizmie to sa to jedynie swiece dymne dla Europy. Na tych frontach Turcja zrobila juz wystarczajaco i spelnia warunki wyznaczone przez Copenhagen Criteria.
Tutaj liczy sie jedynie populacja i odmienna kultura ktorej Europejczycy, dla zachowania poczucia 'jednosci pochodzeniowej' nigdy nie zaakceptuja.

Posted: 2007-08-18 12:53

No tak wygłupiłem się z tą Rumunią i Bułgarią :( Ale tak to jest kiedy się miesiacami żyje w odcięciu od świata :D
CO do feudalizacji i islamizacji Turcji: oto news sprzed niecałego miesiąca http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80642,4335005.html
Gospodarka jest wciąż dużej mierze oparta na rolnictwie i turystyce... nie znam dokładnych danych i jak to wygląda w zestawieniu z kryteriami kopenhaskimi, być może masz rację.
bugsior

Posted: 2007-08-19 00:15

Alez to jest ta sama 'partia islamska' ktora przeprowadziala wszystkie reformy w Turcji w ostanich latach wlasnie pod dyktando EU! Zaly zamet wokol Turcji zwiazany z 'rzadami religijnymi' to jedne wielkie medialne nieporozumienie. Nie wiem co za balwan zaczal te cala medialna psychoze, jednak z punku widzenia EU, ta 'islamska partia' jest jednym z najbardziej pro-europejskich glosow w Turcji.
kaczynski

Posted: 2007-08-20 20:00

polecam wizytę w Turcji, bardzo pouczające... ale nie w Antalii, tylko miasta i prowincję (na tej jeszcze nie byłem, ale Ankara i Stambuł na początek). Kraj skłania do refleksji. Pytanie za 100 pkt: czy Turcja jest europejska czy azjatycka? Hmm, byłem w Iranie, Grecji i Bułgarii, trzech państwach sąsiedzkich Turcji. I wydaje się, że Turkom najbliżej do Greków, a od Persów dzieli ich wszechświat. Ale może we wschodniej Turcji jest inaczej...
bugsior

Posted: 2007-08-20 21:12

Ja w Turkach niestety widze glownie Ottoman co nie pozwala mi ich zaakceptowac jako Europejczykow. Trudno, za duzo w historii Turcje dzielilo z cala Europa. Inaczej sie rozwijaly nasze kultury. Znam Turkow, lubie Turkow, jednak przekonac sie nie dam.

Posted: 2007-08-29 09:30

Świeckości państwa i prozachodnich reform broni przede wszystkim armia. A partia islamska jest mimo wszystko konserwatywna.
bugsior

Posted: 2007-08-30 23:05

Proste pytanie: kto dokonal wszelkich reform w Turcji w ostatnich latach ktore mialy za zadanie zblizenie Turcji do EU i spelnienie Copenhagen Criteria? Armia czy rzadzaca 'islamistyczna' partia?
von_hamsterfield, prosze, trzymaj sie faktow, a nie zaslyszanych frazesow.
page 1 | 2

Vous devez être inscrit et connecté pour discuter sur ce forum. Connectez-vous ou inscrivez-vous! Click here if you forgot your password.